Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

Ablak vagy nyílászáró ?

szombat, szeptember 24, 2011 @ 08:09 DU.
Szerző: admin

Érdekes, ám nem meglepő eredmény született a tágabb ismeretségi körömben végzett felmérés tekintetében. A kérdés az volt, hogy tudják-e mi az a nyílászáró. Érdekes és sokszor mulatságos válaszok érkeztek.

A tény az, hogy 70% nem tudta, hogy mi az, hogy nyílászáró. Ezt támasztja alá az is, hogy a Google keresőben is nyílászáróra kb ötöd annyi keresés érkezik, mint ablakra. Éppen ezért javasolt minden kerekedésnek a hatékonyabb marketing szempontjából a hirdetésekben, autófóliáknál, feliratokon minden nyílászáró szót ajtó, ablak szóra cserélni, mert az átlagember sokkal jobban megérti és elraktározza az információt. Már csak azért is mert 30% tudja csak, hogy mi az a nyílászáró. És amit ugye nem ismerünk, azt nem is jegyezzük meg.

Tudom, sokkal szebben és igényesebbnek tűnik a nyílászáró szakkereskedés, mint az ajtó-ablak szakkereskedés, vagy a nyílászáró beépítő szakember, mint az ajtó, ablak beépítő, vagy a nekünk minőségi nyílászáróink vannak a minőségi ablak vagy ajtó helyett. De hát a vevők határozzák meg, hogy mi legyen, ők pedig az ajtót és ablakot értik a nyílászáró helyett. Többen leírva látva a nyílászáró szót az s+z betűket sz-nek olvassák. Ebben az esetben tényleg nehéz megérteni a jelentését a nyílászárónak.

Na de mit is jelent a nyílászáró?

Akik azt gondolják, hogy az az ablak, azok nagyot tévednek. Szűkebb értelemben nyílászárók alatt a kültéri ablakot (legyen az fa ablak, műanyag ablak vagy alumínium ablak), beltéri ablakot (pl átadó ablak, emelő ablak, toló ablak), bejárati ajtót (legyen az fa bejárati ajtó, műanyag bejárati ajtó, alumínium bejárati ajtó, acél bejárati ajtó), beltéri ajtót (dekorfóliás beltéri ajtó, tömörfa beltéri ajtó, utólag szerelhető tokos beltéri ajtó, pallótokos beltéri ajtó, acél beltéri ajtó vagy bármely más beltéri ajtó), garázskaput, kertkaput értjük.

Tágabb értelemben a nyílászáró jelentheti még az előbb felsorolt termékekhez (ablak, bejárati ajtó, beltéri ajtó) kapcsolódó egyéb termékeket, mint redőny, szúnyogháló, párkány, könyöklő, zsalugáter. Vagyis a nyílászáró szó egy gyűjtőfogalommá vált. Ennek részben oka az is, hogy az elmúlt pár év gazdasági válsága rákényszerítette a nyílászáró kereskedőket, hogy ne csak ajtóval és ablakkal foglakozzanak, hanem vigyék be termékkörükbe a kiegészítő termékeket is. Ugyanis csak ajtó és ablak eladásával nem tudták már fenntartani magukat. Ezért van az, hogy 90%-ban egy nyílászáró bemutató terem, vagy egy ajtó-ablak szakkereskedés már nem csak ajtóval és ablakkal foglalkozik, hanem a tágabb értelemben vett nyílászárókkal.