Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

ablak

A biztonság és a hőszigetelés szempontja egyaránt érvényre jut a Hofstadter Kft-nél a teljes termékkör, így a bejárati ajtók, erkélyajtók és az ablakok fejlesztésénél egyarántl.

Jó példa erre a kívül erős alumíniumborítású, belül fából készült, hőszigetelő betéttel és 3-rétegű, hőszigetelő üvegezéssel ellátott bejárati ajtó – család, amely a biztonsági tulajdonságokat elismerő MABISZ-minősítéssel is rendelkezik. Sőt a Hofstädter Kft. legkorszerűbb bejárati ajtói a nagyobb komfort érdekében már ujjlenyomat-olvasóval vezérelt motoros zárral működnek. A biztonsági szempont az ablakoknál is érvényesül, melyek háromféle biztonsági fokozatban rendelhetők: alap, WK1-es és WK2-es biztonsági osztály szerint, melyek az alkalmazott vasalat és üveg típusában, illetve egyéb kiegészítő elemekben különböznek egymástól (kulccsal zárható ablakkilincs, felfúrás elleni védőlemez, beragasztott
üvegszerkezet, becsavarozott üvegszorító lécek…).

Biztonság és hőszigetelés

E mottó jegyében folynak a legújabb fejlesztések a Hofstädter Kft.-nél, és ennek jegyében rendezték be kiállítási standjukat is a Construmán. A biztonság és a hőszigetelés szempontja egyaránt érvényre jut a cégnél a teljes termékkör, így a bejárati ajtók, erkélyajtók és az ablakok fejlesztésénél. és WK2-es biztonsági osztály szerint, melyek az alkalmazott vasalat és üveg típusában, illetve egyéb kiegészítő elemekben különböznek egymástól (kulccsal zárható ablakkilincs, felfúrás elleni védőlemez, beragasztott üvegszerkezet, becsavarozott üvegszorító lécek…).

Ablakok teljesítményjellemzői

A Hofstädter legjobb hőszigetelésű faablakai az Öko Fa-Alu szerkezet (Uw=1 W/m2K), a Prémium 92 mmes fa ablak   (Uw=0,87 W/ m2K) és az Öko Plus Fa-Alu típus, amely a passzívházakhoz alkalmas 0,8 W/ m2K értéket is teljesíti. Az üvegezés minden esetben 3-rétegű, argontöltésű, különféle speciális (biztonsági, hővédő, napvédő, hangszigetelő) tulajdonságokkal.

Hasonlóan jó teljesítményjellemzőkkel rendelkeznek az erkélyajtók is, ami különösen fontos az egyre inkább előtérbe kerülő energiatakarékos építés szempontjából. Jellemző a piacra, hogy aki manapság egyáltalán építkezik, előre gondol az üzemeltetési költségekre is.

Passzívházak a középpontban

A passzívházépítés jellemzője, hogy figyelembe veszi már a tervezés során is például a szoláris nyereség kihasználását a nagy üvegfelületek, adott esetben télikertek beépítése révén. De ami télen előnyös, nyáron annál hátrányosabb lehet, vagyis nem elég a nyílászárók és a hozzájuk kapcsolódó szerkezetek – így például a redőnytokok – kiváló hőszigetelő képességének biztosítása, legalább ilyen fontos a nagy üvegfelületek esetében az árnyékolás és a szellőzés megoldása.

Ezek érdekében új típusú külső, lamellás árnyékolót ajánlanak a télikertekhez, ahol az egymástól különálló lamellák dőlésszöge állítható, ezzel az árnyékolás mellett a szellőzés is az aktuális igényekhez alakítható. Ugyanígy a szellőzés biztosítására kínálják az emelő-toló erkélyajtókhoz a biztonsági résszellőztetőt.

Mivel ügyfeleik egyre inkább érdeklődnek a passzívházak, illetve az alacsony energiaigényű házak építése után, a  Hofstädter Kft. is fontosnak tartja, hogy munkatársai elmélyedjenek a szakmai ismeretekben. Az elméleti képzés mellett, egy Budapest környéki passzívházépítés keretében is figyelemmel kísérik a lehetőségek gyakorlati megvalósítását, és ha elkészül a ház, az eredményeket és a minősítés menetét is pontosan nyomon követhetik.

Érdekes, ám nem meglepő eredmény született a tágabb ismeretségi körömben végzett felmérés tekintetében. A kérdés az volt, hogy tudják-e mi az a nyílászáró. Érdekes és sokszor mulatságos válaszok érkeztek.

A tény az, hogy 70% nem tudta, hogy mi az, hogy nyílászáró. Ezt támasztja alá az is, hogy a Google keresőben is nyílászáróra kb ötöd annyi keresés érkezik, mint ablakra. Éppen ezért javasolt minden kerekedésnek a hatékonyabb marketing szempontjából a hirdetésekben, autófóliáknál, feliratokon minden nyílászáró szót ajtó, ablak szóra cserélni, mert az átlagember sokkal jobban megérti és elraktározza az információt. Már csak azért is mert 30% tudja csak, hogy mi az a nyílászáró. És amit ugye nem ismerünk, azt nem is jegyezzük meg.

Tudom, sokkal szebben és igényesebbnek tűnik a nyílászáró szakkereskedés, mint az ajtó-ablak szakkereskedés, vagy a nyílászáró beépítő szakember, mint az ajtó, ablak beépítő, vagy a nekünk minőségi nyílászáróink vannak a minőségi ablak vagy ajtó helyett. De hát a vevők határozzák meg, hogy mi legyen, ők pedig az ajtót és ablakot értik a nyílászáró helyett. Többen leírva látva a nyílászáró szót az s+z betűket sz-nek olvassák. Ebben az esetben tényleg nehéz megérteni a jelentését a nyílászárónak.

Na de mit is jelent a nyílászáró?

Akik azt gondolják, hogy az az ablak, azok nagyot tévednek. Szűkebb értelemben nyílászárók alatt a kültéri ablakot (legyen az fa ablak, műanyag ablak vagy alumínium ablak), beltéri ablakot (pl átadó ablak, emelő ablak, toló ablak), bejárati ajtót (legyen az fa bejárati ajtó, műanyag bejárati ajtó, alumínium bejárati ajtó, acél bejárati ajtó), beltéri ajtót (dekorfóliás beltéri ajtó, tömörfa beltéri ajtó, utólag szerelhető tokos beltéri ajtó, pallótokos beltéri ajtó, acél beltéri ajtó vagy bármely más beltéri ajtó), garázskaput, kertkaput értjük.

Tágabb értelemben a nyílászáró jelentheti még az előbb felsorolt termékekhez (ablak, bejárati ajtó, beltéri ajtó) kapcsolódó egyéb termékeket, mint redőny, szúnyogháló, párkány, könyöklő, zsalugáter. Vagyis a nyílászáró szó egy gyűjtőfogalommá vált. Ennek részben oka az is, hogy az elmúlt pár év gazdasági válsága rákényszerítette a nyílászáró kereskedőket, hogy ne csak ajtóval és ablakkal foglakozzanak, hanem vigyék be termékkörükbe a kiegészítő termékeket is. Ugyanis csak ajtó és ablak eladásával nem tudták már fenntartani magukat. Ezért van az, hogy 90%-ban egy nyílászáró bemutató terem, vagy egy ajtó-ablak szakkereskedés már nem csak ajtóval és ablakkal foglalkozik, hanem a tágabb értelemben vett nyílászárókkal.

Egyre többet beszélünk a passzívházról és  ehhez kapcsolódóan a passzívház ablak szügségességéről. Ezen ablakok több szempontból is különlegesek:

 • kitűnő a hőszigetelésük
 • kiemelkedő a minőségük már az alapanyagok tekintetében is

Különösen jó a hír hogy kaphatók nálunk MAGYAR gyártású passzívház ablakok a Hofstadter kft. jóvoltából. Már a technológia külföldi megjelenésekkor elkezdték tervezni a nyílászáróikat, és mára már 3 termék is a rendelkezésére áll a passzívház építtetőknek:

ÖKO PLUS Fa-alu hőszigetelt passzívház ablak
Az új ÖKO plus fa-alumínium ablak az időtállóság mellett a belső térnek természetességet kölcsönöz,  vonalvezetésével stílusos megjelenést kölcsönöz lakókörnyezetünknek

 • vetemedésmentes háromrétegben ragasztott alapanyag
 • toldott vagy toldásmentes kivitel
 • UV álló 4 rétegű vizesbázisú felületkezelés

PRÉMIUM IV92 passzívház ablak

 • vetemedésmentes, négy rétegben ragasztott alapanyag
 • toldott vagy toldásmentes kivitel
 • UV-álló, 4 rétegű, vizes bázisú felületkezelés

WELTSTAR BluEvolution passzívház ablak
Új generációs ablakok, melyek a jövőbe mutató csúcstechnológiát harmonizálják a modern, lényegre törő, formatervezett designnal.  Bluevolution a jövő ablakrendszere.

 • szögletes letisztult forma
 • klasszikus elegáns megjelenés
 • 6 kamrás hőhídmentes ütésálló fehér PVC (RAL 9003)
 • tűzihorganyzott acélmerevítés

A passzívházaknál nagyon fontos szerepet játszanak az ablakok és az ajtók. Igen fontos  a passzívház ablakok helyes beépítése, hiszen hiába vesszük meg a jó minőségű passzívház ablakokat, ha a beépítésnél nagy hőhidak keletkeznek, ezzel pedig elveszítjük azt az értéket amit a nyílászáró képvisel.

A független „Darmstadti Dr. Wolfgang Feist Passzívház Intézet” irányelveket határoz meg, és a termékeket egységes szempontok alapján értékeli. A minősített termékek viselhetik a „Passzívház alkotóelem” címet, és garantáltan kiváló energetikai tulajdonságokkal bírnak. A minősített termékek alkalmazása már az előkészítés során megkönnyíti a tervezők dolgát, és hozzájárul a passzívház követelmények maradéktalan teljesítéséhez.

Az ablak hőszigetelésére jellemző U értékeket sok helyen a nyílászáró forgalmazók csak az üvegre adják meg. Pedig nagyon fontos szempont a vásárlásnál a többi szerkezetre vonatkozó igazolt hőtechnikai értékek megismerése, hiszen a passzívház ablak viszonylatában a teljes szerkezetet kell vizsgálnunk, hogy elkerüljük a nemkívánatos hőveszteségeket.

Nézzük a nagy vetélytárs a műanyag ablak készítésének folyamatát.  A fa ablakokkal szemben a műanyag ablak nem természetes anyagból készül, ezért sokan nem szeretik. Mégis a térhódítása egyre nagyobb, amit a kedvező árának köszönhet. A Discovery videójából megismerhetjük a műanyag ablak gyártási folyamatát:

Fa alu ablak és ajtó rendszereink a Uw =  0,66W/m2K értékkel a passzívház építéséhez kötött magas követelményeknek is eleget tesznek.  Az fa alumínium ablak és ajtó rendszereink kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek az FCKW-mentes szigetelőhabnak és az alapként háromrétegű Uw =  0,60W/m2K értékkel rendelkező üvegnek köszönhetően. A Josko fa alu ablak és ajtó rendszereinket az ausztriai székhelyű darmstadti Passzívház Intézet is elismerte, mint a passzívházak számára fejlesztett optimális megoldást. Az AG. Fenster Group kínálatában hat különböző fa alumínium ablakrendszerből választhat, a RAL skála összes színében

Tekintse meg bemutatkozó Facebook oldalunkat. A nyílászárókkal foglalkozó facebook oldalon próbálunk napra készek lenni és minden olyan információt megosztunk Önnel, amely hasznos lehet a későbbiekben is.

Ajtó, ablak a facebookon:  www.facebook.com/ablak.ajto

A blog.hu portálon is találhatunk építőanyagokat ha alaposan körbenézünk. Ezek nem elsősorban az építőanyag gyártók oldalai, hanem a termékeket népszerűsítő oldalak, de ettől még nem kevésbé lehetnek érdekesek, ha valaki pont az adott építőanyag témakörben keres.

Ablak és nyílászáró blog: ablak-ajto-nyilaszaro.blog.hu itt a fa és a műanyag nyílászárókról, és a nyílászáró kereskedők ajánlatairól olvashatunk.

Általános építőanyag blog: epitoanyagok.blog.hu
Beton és betontermékek blogja: mixer-beton.blog.hu
Tetőcserép blogja: tetocserepek.blog.hu

A Hofstadter Kft nevéhez méltóan elsősorban prémium kategóriás fa ablakokkal látja el a haza piacot. Ebben a szegmensben egyértelműen piacvezető cég prémium fa nyílászárói minden minbőségi követelménynek maximálisan megfelel. A Prémium kategóriás fa ablakok jellemzői:

 • alapanyaguk vetemedésmentes három ill. négyrétegben ragasztott minőségi faanyag
 • toldott vagy toldásmentes kivitelben készülhetnek, UV álló 4 rétegű vizesbázisú felületkezeléssel ellátva
 • tok/szárny vastagság 78/78 mm
 • MACO alapbiztonsági vasalat résszellőztetési funkcióvalbiztosítja a tökéletes zárást, hibás működtetés elleni védelemel ellátva
 • 2 rétegű (4-16Arg-4UltraN) hőszigetelt üveg vagy 3 rétegű (4-12Arg-4-12Arg-4UltraN) hőszigetelt üvegválasztható.

Amennyiben minőségi fa ablak szükséges Önnek, nem is kérdéses, hogy meg kell tekintenie ezeket a nagyszerű nyílászárókat!

Az ablak feladatai használatuk módjából adódnak, amiben a megnövekedett igények, valamint a műszaki és a gyártástechnológiai fejlődés jelentős változásokat hozott. Az ablakok, feladatuk és működésük sokfélesége miatt alapvetően különböznek az épületszerkezetektől.

Alapfunkcióik a helyiség természetes megvilágítása, napfénnyel és friss levegővel való ellátása, a belső hőmérséklet megtartása, valamint az időjárás káros hatásai (szél, csapadék, hideg) és az egyéb környezeti hatások (por, zaj, szagok) elleni védelem. A felsoroltakon túl igen fontosak az esztétikai és pszichológiai szempontok is.

Az ablak formaelemmé vált, és a fal, ill. a homlokzat és a belső tér legfontosabb formai  alkotóelemeként egyre nagyobb szerepe van a belső és a külső téroptikai összekapcsolásában. A másodlagos funkciók közé tartozik az ablakszerkezetek tisztításának, ápolásának lehetősége, a biztonságos működtetés követelménye – normál használat mellett és vészhelyzetben egyaránt – természetesen minél hosszabb élettartam mellett.

Az egyes üvegfelületek nagyságának növekedésével e követelmények kielégítése megnehezül.  Az ablak elhelyezkedése a helyiséghez képest és magában a falszerkezetben nemcsak esztétikai  szempontból fontos, hanem alapvetően meghatározza a természetes megvilágítás minőségét és a szell őzést, de befolyásolja a helyiség berendezését és ezzel együtt annak használhatóságát is. A beépített ablak mellvédjének magasságától függ a fűtési berendezések elhelyezhetősége, a kialakítás módjától a redőnyök beépítésének lehetősége, rácsok felszerelhetősége stb.