Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

nyílászáró

Érdekes, ám nem meglepő eredmény született a tágabb ismeretségi körömben végzett felmérés tekintetében. A kérdés az volt, hogy tudják-e mi az a nyílászáró. Érdekes és sokszor mulatságos válaszok érkeztek.

A tény az, hogy 70% nem tudta, hogy mi az, hogy nyílászáró. Ezt támasztja alá az is, hogy a Google keresőben is nyílászáróra kb ötöd annyi keresés érkezik, mint ablakra. Éppen ezért javasolt minden kerekedésnek a hatékonyabb marketing szempontjából a hirdetésekben, autófóliáknál, feliratokon minden nyílászáró szót ajtó, ablak szóra cserélni, mert az átlagember sokkal jobban megérti és elraktározza az információt. Már csak azért is mert 30% tudja csak, hogy mi az a nyílászáró. És amit ugye nem ismerünk, azt nem is jegyezzük meg.

Tudom, sokkal szebben és igényesebbnek tűnik a nyílászáró szakkereskedés, mint az ajtó-ablak szakkereskedés, vagy a nyílászáró beépítő szakember, mint az ajtó, ablak beépítő, vagy a nekünk minőségi nyílászáróink vannak a minőségi ablak vagy ajtó helyett. De hát a vevők határozzák meg, hogy mi legyen, ők pedig az ajtót és ablakot értik a nyílászáró helyett. Többen leírva látva a nyílászáró szót az s+z betűket sz-nek olvassák. Ebben az esetben tényleg nehéz megérteni a jelentését a nyílászárónak.

Na de mit is jelent a nyílászáró?

Akik azt gondolják, hogy az az ablak, azok nagyot tévednek. Szűkebb értelemben nyílászárók alatt a kültéri ablakot (legyen az fa ablak, műanyag ablak vagy alumínium ablak), beltéri ablakot (pl átadó ablak, emelő ablak, toló ablak), bejárati ajtót (legyen az fa bejárati ajtó, műanyag bejárati ajtó, alumínium bejárati ajtó, acél bejárati ajtó), beltéri ajtót (dekorfóliás beltéri ajtó, tömörfa beltéri ajtó, utólag szerelhető tokos beltéri ajtó, pallótokos beltéri ajtó, acél beltéri ajtó vagy bármely más beltéri ajtó), garázskaput, kertkaput értjük.

Tágabb értelemben a nyílászáró jelentheti még az előbb felsorolt termékekhez (ablak, bejárati ajtó, beltéri ajtó) kapcsolódó egyéb termékeket, mint redőny, szúnyogháló, párkány, könyöklő, zsalugáter. Vagyis a nyílászáró szó egy gyűjtőfogalommá vált. Ennek részben oka az is, hogy az elmúlt pár év gazdasági válsága rákényszerítette a nyílászáró kereskedőket, hogy ne csak ajtóval és ablakkal foglakozzanak, hanem vigyék be termékkörükbe a kiegészítő termékeket is. Ugyanis csak ajtó és ablak eladásával nem tudták már fenntartani magukat. Ezért van az, hogy 90%-ban egy nyílászáró bemutató terem, vagy egy ajtó-ablak szakkereskedés már nem csak ajtóval és ablakkal foglalkozik, hanem a tágabb értelemben vett nyílászárókkal.

A blog.hu portálon is találhatunk építőanyagokat ha alaposan körbenézünk. Ezek nem elsősorban az építőanyag gyártók oldalai, hanem a termékeket népszerűsítő oldalak, de ettől még nem kevésbé lehetnek érdekesek, ha valaki pont az adott építőanyag témakörben keres.

Ablak és nyílászáró blog: ablak-ajto-nyilaszaro.blog.hu itt a fa és a műanyag nyílászárókról, és a nyílászáró kereskedők ajánlatairól olvashatunk.

Általános építőanyag blog: epitoanyagok.blog.hu
Beton és betontermékek blogja: mixer-beton.blog.hu
Tetőcserép blogja: tetocserepek.blog.hu

Fa bejárati ajtók széles választékban kaphatók a Hofstadter Kf-nél. A Hofstadter Kft nem csak forgalmazza, de gyártója is a fa ajtóknak, melyeket modern bejárati ajtók, klasszikus bejárati ajtók és  standard bejárati ajtók típusbeosztásban vásárolhat meg.

Fa bejárati ajtóink minőségi fa alapanyaguknak és hőszigetelt üvegezésüknek köszönhetően maximális kényelmet és biztonságot nyújtanak.

A fa az egyik legjobb hőszigetelő anyag, amelynek hőtágulás következtében fellépő csekély méretváltozása.  A fa mint alapanyag jó hő- és hangszigetelő, a belőlük készült fa nyílászárók rendszeres karbantartás esetén minőségét korlátlan ideig megőrzik.  A fa nyílászárók  UV álló 4 rétegű felületkezelést kapnak, melynek javítása is egyszerű, vetemedésmentes három, ill. négy rétegben ragasztott alapanyagból készülnek, toldásmentes vagy toldott kivitelben.

Az ablak feladatai használatuk módjából adódnak, amiben a megnövekedett igények, valamint a műszaki és a gyártástechnológiai fejlődés jelentős változásokat hozott. Az ablakok, feladatuk és működésük sokfélesége miatt alapvetően különböznek az épületszerkezetektől.

Alapfunkcióik a helyiség természetes megvilágítása, napfénnyel és friss levegővel való ellátása, a belső hőmérséklet megtartása, valamint az időjárás káros hatásai (szél, csapadék, hideg) és az egyéb környezeti hatások (por, zaj, szagok) elleni védelem. A felsoroltakon túl igen fontosak az esztétikai és pszichológiai szempontok is.

Az ablak formaelemmé vált, és a fal, ill. a homlokzat és a belső tér legfontosabb formai  alkotóelemeként egyre nagyobb szerepe van a belső és a külső téroptikai összekapcsolásában. A másodlagos funkciók közé tartozik az ablakszerkezetek tisztításának, ápolásának lehetősége, a biztonságos működtetés követelménye – normál használat mellett és vészhelyzetben egyaránt – természetesen minél hosszabb élettartam mellett.

Az egyes üvegfelületek nagyságának növekedésével e követelmények kielégítése megnehezül.  Az ablak elhelyezkedése a helyiséghez képest és magában a falszerkezetben nemcsak esztétikai  szempontból fontos, hanem alapvetően meghatározza a természetes megvilágítás minőségét és a szell őzést, de befolyásolja a helyiség berendezését és ezzel együtt annak használhatóságát is. A beépített ablak mellvédjének magasságától függ a fűtési berendezések elhelyezhetősége, a kialakítás módjától a redőnyök beépítésének lehetősége, rácsok felszerelhetősége stb.