Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

Fa ablak

Műanyag ablak vagy fa ablak? Nehéz kérdés, hát nézzük meg az előnyeit a műanyag ablaknak és a fa ablaknak, majd nézzük meg a hátrányait is.

A műanyag ablakot könnyű takarítani, nem kell lefesteni, a műanyag ablakot nem kell passzítani, nem sérül meg könnyen, olcsóbb, a gyártási ideje rövidebb, a szállításkor kevésbé sérül, a műanyag ablaknak mindegy, hogy esik-e az eső,  hogy süti-e a nap, egyszóval a műanyag ablak igénytelen, gyorsan meg van.

Viszont a műanyag ablaknak nincs természetes hatása, ha már fautánzatú, akkor majdnem a fa ablak árában van, a műanyag ablak még ha igénytelenebb is, kevesebb ideig bírja, mint egy jól karbantartott fa ablak.

A fa ablakot nehéz takarítani, 5-6 évente le kell festeni, passzítani kell időnként,. A fa ablak könnyebben meg tud sérülni, drága, hosszú a gyártási ideje, lehetnek hibái, könnyebben sérülhet szállításkor, a fa ablaknak nem mindegy, hogy esik-e az eső, hogy süti-e a nap, egyszóval a fa ablak macerás, a fa ablakot gondozni kell, viszont természetes a hatása, szép dísze lehet a lakásnak, más az érintése, egy élő anyag a házban, van természetes szellőzése.

Az elmúlt 3-4 évben kezd egyre jobban visszajönni az igény a fa ablakokra, és a műanyag ablak pedig kezd kissé háttérbe szorulni régi fényéhez képest. Azt is tudni kell, hogy a fautánzatú műanyag ablakok már olyan gyönyörűek tudnak lenni, hogy szinte megszólalnak.

Sokszor találkozunk azzal a bemutatótermünkben, hogy a vevők addig nem hiszik el, hogy a bemutatódarab csupán egy fautánzatú műanyag ablak, amíg meg nem fogják többször, és át nem vizsgálják alaposan a fa ablaknak hitt műanyag ablakot.  Aztán mondják végül: tényleg csodálatos ez a műanyag ablak, de hát mégiscsak műanyag ablak.

Kedves bizonytalan vevők, talán segítettünk a választáson, hogy műanyag ablak legyen vagy fa ablak. Ezt csak Önök tudják eldönteni. Előnyei és hátrányai mindkettőnek vannak, a fa ablakoknak is és a műanyag ablakoknak is. Szóval fa ablak vagy műanyag ablak? Remélem segítettünk!

Várjuk a Nyílászáró Centrum bemutatótermében ahol személyesen is megtekinthetik a különbséget a műanyag ablak és a fa ablak között:  1222 Budapest, Nagytétényi út.

Nyártól őszig keserítik életünket a szúnyogok a lakásban. Ezek a kellemetlen vérszívók a nyílászárókon keresztül jutnak be az épületbe. Éppen ezért az egyik leghatékonyabb védekezés ellenük a szúnyogháló. Szerencsére ma már sok remek szúnyogháló közül választhatunk, amelyek mind az ablakokra mind az ajtókra is felszerelhetők.

Vannak fix és mozgatható szúnyoghálók, természetesen a fix megoldás, csak az ablakok külső felére szerelhető. Ha az Ön lakásában is megjelentek már a szúnyogok, látogasson el a Bói Kft. szaküzleteibe, vagy tekintse meg weboldalunkat, amely megkönnyíti Önnek a megfelelő szúnyogháló választást: www.szunyoghalok.info

A Hofstadter Kft nevéhez méltóan elsősorban prémium kategóriás fa ablakokkal látja el a haza piacot. Ebben a szegmensben egyértelműen piacvezető cég prémium fa nyílászárói minden minbőségi követelménynek maximálisan megfelel. A Prémium kategóriás fa ablakok jellemzői:

  • alapanyaguk vetemedésmentes három ill. négyrétegben ragasztott minőségi faanyag
  • toldott vagy toldásmentes kivitelben készülhetnek, UV álló 4 rétegű vizesbázisú felületkezeléssel ellátva
  • tok/szárny vastagság 78/78 mm
  • MACO alapbiztonsági vasalat résszellőztetési funkcióvalbiztosítja a tökéletes zárást, hibás működtetés elleni védelemel ellátva
  • 2 rétegű (4-16Arg-4UltraN) hőszigetelt üveg vagy 3 rétegű (4-12Arg-4-12Arg-4UltraN) hőszigetelt üvegválasztható.

Amennyiben minőségi fa ablak szükséges Önnek, nem is kérdéses, hogy meg kell tekintenie ezeket a nagyszerű nyílászárókat!

Az ablak feladatai használatuk módjából adódnak, amiben a megnövekedett igények, valamint a műszaki és a gyártástechnológiai fejlődés jelentős változásokat hozott. Az ablakok, feladatuk és működésük sokfélesége miatt alapvetően különböznek az épületszerkezetektől.

Alapfunkcióik a helyiség természetes megvilágítása, napfénnyel és friss levegővel való ellátása, a belső hőmérséklet megtartása, valamint az időjárás káros hatásai (szél, csapadék, hideg) és az egyéb környezeti hatások (por, zaj, szagok) elleni védelem. A felsoroltakon túl igen fontosak az esztétikai és pszichológiai szempontok is.

Az ablak formaelemmé vált, és a fal, ill. a homlokzat és a belső tér legfontosabb formai  alkotóelemeként egyre nagyobb szerepe van a belső és a külső téroptikai összekapcsolásában. A másodlagos funkciók közé tartozik az ablakszerkezetek tisztításának, ápolásának lehetősége, a biztonságos működtetés követelménye – normál használat mellett és vészhelyzetben egyaránt – természetesen minél hosszabb élettartam mellett.

Az egyes üvegfelületek nagyságának növekedésével e követelmények kielégítése megnehezül.  Az ablak elhelyezkedése a helyiséghez képest és magában a falszerkezetben nemcsak esztétikai  szempontból fontos, hanem alapvetően meghatározza a természetes megvilágítás minőségét és a szell őzést, de befolyásolja a helyiség berendezését és ezzel együtt annak használhatóságát is. A beépített ablak mellvédjének magasságától függ a fűtési berendezések elhelyezhetősége, a kialakítás módjától a redőnyök beépítésének lehetősége, rácsok felszerelhetősége stb.

A legjobb minőségű fa nyílászárók általában azok, amelyeket aluminiummal kombinálnak. Így mindkét alapanyag legjobb tulajdonságait ötvözik, azon részegységeknél, ahol ez szükséges.

Igy az alu-fa ablakok vízelvezetői és külső borításai készülnek elsősorban alumíniumból, míg az ablak szerkezete első osztályú fából. Természetesen ezek az alu-fa kombinációjú nyílászárók nem csak minőségükben, hanem áruk is magas.

Példaként említhetjük az Internorm EDITION ablakot, ahol a belső természetes fa, a kívül időjárásálló alumínium és a közöttük taláható egy hőszigetelő hab. A hőszigetelése ennek az alu-fa ablaknak Uw = 0,68 W/m2K , a hangszigetelése pedig  43 dB értékű. Alapkivitelben 3-rétegű üvegezésű ez az ablak.

A natúr fa ablakok több alaptípusban kaphatók. Létezik az ugynevezett „barkácsáruház minőségű” és a profi minőségű kézi megmunkálású, egyedi profilkialakítású fa nyílászáró. Kivitelét tekintve lehet hagyományos ablaktípus és belső íves, kazettás kialakítású is.

A natúr ablakoknál a gombaölő páccal való kezelés az alapár általában tartalmazza. Alapesetben első osztályú, csomómentes, hossztoldott, rétegragasztott borovi fenyőből készülhetnek.

A natúr fa nyílászárók lehetséges általános paraméterei:

  • Profil alapanyaga: első osztályú hossztoldott vagy toldásmentes, hibakiejtett, csomómentes három rétegben ragasztott borovi fenyőből vagy más választott fából (vörösfenyő, tölgy, északi fenyő, stb.)
  • Üveg hőveszteségi értéke: K=1,0W/m2K, K=0,7W/m2K; két és háromrétegű üveg

Köszöntök mindenkit a FA AJTÓ ABLAK portálon.

Célunk egy folyamatosan bővülő és mindenre kiterjedő információs portál létrehozása és üzemeltetése, ahol a Magyar nyílászáró piacon szereplő FA nyílászárókat mutatjuk be látogatóinknak.

A feladat nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Az biztos hogy megtalálhatók lesznek itt a fa bejárati ajtók, a fa ablakok, a fa nyílászárók.

Ha bármikor úgy érzi valami, vagy valaki hiányzik erről a portálról csak jelezze nekünk. Kellemes időtöltést és hasznos böngészést kíván a portál szerkesztősége.

2010.Április. 22.