Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

Fa nyílászárók

A „T-68”, „T-78” Clímatrend kültéri nyílászárók, hőszigetelt, magas készültségi fokkal forgalomba hozott termékek. A tömörfa kültéri nyílászárók úgynevezett névleges méret kialakításában készülnek. A névleges méret 1-1 cm-rel nagyobb méretet jelent szélességben és magasságban is a tényleges méretnél, így biztosítva a falazás utáni elhelyezhetőséget. A tömörfa kültéri nyílászárók szabvány és egyedi méretben, valamint fokozott hőszigetelést és légzárást biztosító megoldások alkalmazásával készülnek.

A szerkezetek alapanyaga hossztoldott borovi fenyő élfa (I.o. kétoldalt radiális alapanyag). Az alapanyag a szabványos előírásoknak megfelelő nedvességtartalommal kerül feldolgozásra. A gyártmány jellemzője, hogy mind a tok, mind a szárny rétegragasztással készül, mely megoldás az utólagos deformációkat nagymértékben csökkenti. A tok és a szárny alkatrészei kettős ollós csapozással kerülnek összeépítésre. A vastagságtoldáshoz, és az ollós kötésekhez alkalmazott ragasztó, D3 minősítésű speciális Vinil vizes diszperziós faipari ragasztó.

A tömörfa kültéri nyílászárók megfelelő működését és jó légzárását korszerű, több ponton záródó ROTO vasalatok biztosítják. A bejárati ajtók 16-os átmérőjű 3 dimenziós becsavarozható ajtópánttal készülnek.

A vasalatok a tokon és a szárnyon, az erre a célra kimunkált profilokban kerülnek felszerelésre, csavarozott kötéssel. A vasalatok állíthatósága lehetővé teszi a légcsere kívánt szabályozását.

Az ablakokra ún. szoknyás vízvető kerül elhelyezésre (lazúrfestett kivitel esetén szárnytakaró profil is), mely a lecsapódó víz elvezetésére szolgál.

A gyártási technológia során a tömörfa kültéri nyílászárók natúr kivitelben készülnek, lehetőséget biztosítva ezzel a lazúros, vagy fedő felületkezelésre is, melyek legalább egyszeres felvitele szükséges a beépítés előtt.

A fokozott légzárás eléréséért a tagozati kialakítás, a tok és a szárny közötti hármas ütközéssel készül. A középső ütközésnél tömítő gumiprofil (egyszeres ill. kétszeres) kerül gyárilag beépítésre.

Az ablakok és erkélyajtók üveggel ellátott állapotban kerülnek forgalomba, mely a termék típusától függően különböző hőszigetelésű értékkel rendelkezik. A bejárati ajtók fabetétei is hőszigeteltek, ami azt jelenti, hogy a két fabetét közé expandiált polisztirol kemény hab kerül. Az így kapott szerkezet 20-10-20 mm, melyből 20-20 mm a fabetét, 10 mm pedig a polisztirol hab.

Az üvegezés során, az üveget a szárnyon kialakított aljazásban helyezik el, és kiékeléssel biztosítják az elmozdulás ellen. Az ablakszárny és az üveg közötti rugalmas kapcsolatot, valamint a vízmentes záródást az előtétszalag és a szilikon alapú rugalmas tömítő biztosítja. A szárny belső oldalán üvegbeszegező léc rögzíti az üveget, mely szintén szilikonnal kerül tömítésre. Ennek szükségességét a lecsapódó lakáspára szakszerű elvezetése teszi indokolttá.

Az így készre gyártott termékek műanyag fóliába csomagolva kerülnek forgalomba, mely a mechanikai sérülésektől illetve a nedvességtől megvédi a beépítésig.
A forgalomba hozott termék tartozékaként szerelvénycsomagot biztosítunk, mely tartalmazza a kilincset (eloxált F2 kivitelű) a csavarokkal együtt, valamint a vásárlói tájékoztatót és a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot.

A dekorfóliás beltéri ajtók többféle tokkal készülnek: lehet utólag szerelhető 2cm-t állítható szögletes tokkal, lehet 1cm-t állítható íves tokkal és blokktokkal.

A blokktok MDF alapanyagból készül, mint az utólag szerelhető MDF tok. Tokba fűzött gumitömítés tompítja az ajtólap csukódását. A blokktokos dekorfóliás beltéri ajtók 3 színben kaphatók: dió, mahagóni, calvados.

A dekorfóliás beltéri ajtó ára magáért beszél: 19.800Ft+áfa, mely tartalmazza a dekorfóliás blokktokos beltéri ajtó tokját, az ajtólapot és a zárat. A széles takaróléc 2.500Ft+áfa, a saroktakaróléc ára  1.500Ft+áfa.

A dekorfóliás blokktokos beltéri ajtók többféle üvegezési típusban kaphatók, melyek nagyban feldobják a bloktokos dekorfóliás beltéri ajtó megjelenését. A dekorfóliás beltéri ajtók között ez a blokktokos dekorfóliás ajtó viszonylag új termék, ám ezzel ellentétben már nagy népszerűségre tett szert. Oka ennek nem csak az, hogy néhol nincs kialakítva a megfelelő falnyílás, hanem az is, hogy azokon a helyeken, ahol vastag főfalak vannak, oda nem kell megvenni drága felárért a fal vastagságára legyártott utólag szerelhető tokot, hanem beépíthető helyette a nála jóval olcsóbb blokktok.

A legjobb minőségű fa nyílászárók általában azok, amelyeket aluminiummal kombinálnak. Így mindkét alapanyag legjobb tulajdonságait ötvözik, azon részegységeknél, ahol ez szükséges.

Igy az alu-fa ablakok vízelvezetői és külső borításai készülnek elsősorban alumíniumból, míg az ablak szerkezete első osztályú fából. Természetesen ezek az alu-fa kombinációjú nyílászárók nem csak minőségükben, hanem áruk is magas.

Példaként említhetjük az Internorm EDITION ablakot, ahol a belső természetes fa, a kívül időjárásálló alumínium és a közöttük taláható egy hőszigetelő hab. A hőszigetelése ennek az alu-fa ablaknak Uw = 0,68 W/m2K , a hangszigetelése pedig  43 dB értékű. Alapkivitelben 3-rétegű üvegezésű ez az ablak.

A natúr fa ablakok több alaptípusban kaphatók. Létezik az ugynevezett „barkácsáruház minőségű” és a profi minőségű kézi megmunkálású, egyedi profilkialakítású fa nyílászáró. Kivitelét tekintve lehet hagyományos ablaktípus és belső íves, kazettás kialakítású is.

A natúr ablakoknál a gombaölő páccal való kezelés az alapár általában tartalmazza. Alapesetben első osztályú, csomómentes, hossztoldott, rétegragasztott borovi fenyőből készülhetnek.

A natúr fa nyílászárók lehetséges általános paraméterei:

  • Profil alapanyaga: első osztályú hossztoldott vagy toldásmentes, hibakiejtett, csomómentes három rétegben ragasztott borovi fenyőből vagy más választott fából (vörösfenyő, tölgy, északi fenyő, stb.)
  • Üveg hőveszteségi értéke: K=1,0W/m2K, K=0,7W/m2K; két és háromrétegű üveg

A prémium kategóriás kültéri fa nyílászárók első osztályú fa és/vagy alumínium borítású fa szerkezetek lehetnek elsősorban.

A prémium kategóriás ajtó és ablak legfontosabb jellemzői:

  • hossztoldás nélküli, 3 rétegben rétegragasztott szerkezetekből készül
  • alapanyaga hibakiejtett, csomómentes borovi, luc vagy vörösfenyő
  • üvegezésére jellemző a különleges 3 rétegű hőszigetelő üveg k=0,7W/m2K, melynek kiosztása 4-10-4-10-4 mm-es üvegrendszerrel biztosított, valamint a 4 mm-es külső fémoxid bevonatos, 2×10 mm légrés Argon-gázzal töltve, és 2×4 mm-es float üveg belül
  • Alumínium vízvető és MACO MULTI-MATIC körbefutó, több ponton záródó vasalatrendszerrel készülhet

A prémium kategóriás ajtó és ablak kivitelezését tekintve lehet bukó, oldalt nyíló, bukó-nyíló, toló, emelő-toló szerkezetek. A beltéri ajtók utólag szerelhető tokkal, tömörfából készülnek

Köszöntök mindenkit a FA AJTÓ ABLAK portálon.

Célunk egy folyamatosan bővülő és mindenre kiterjedő információs portál létrehozása és üzemeltetése, ahol a Magyar nyílászáró piacon szereplő FA nyílászárókat mutatjuk be látogatóinknak.

A feladat nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Az biztos hogy megtalálhatók lesznek itt a fa bejárati ajtók, a fa ablakok, a fa nyílászárók.

Ha bármikor úgy érzi valami, vagy valaki hiányzik erről a portálról csak jelezze nekünk. Kellemes időtöltést és hasznos böngészést kíván a portál szerkesztősége.

2010.Április. 22.