Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

Műanyag ablak

A világ több országában, ahogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a passzívházak, vagyis azok az épületek, amelyek a kellemes hőmérsékletet csupán a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével, vagy utánhűtésével biztosítja további levegő visszaforgatása nélkül. Épp ezért a passzívházak egyik alapvető feltétele a kiemelkedő hőszigetelés.

Ebben a nézetben a hőszigetelés teljesen más értelmet kap, s erre a nagyszerű kihívásra teremtette meg a Hofstadter azokat a műanyag ablakokat, amelyeket kifejezetten passzívházakhoz ajánl.

Jellemzőjük ezeknek az ablakoknak, hogy teljesen szögletes és letisztult formájukkal leginkább funkciójukra összpontosítanak, vagyis a maximális hőszigetelési tulajdonságukra. Tömítésük hármas EPDM gumitömítés. Az EPDM gumi jellemzően ellenáll magasabb hőhatásoknak is, így sokkal jobban terhelhető, s mivel szakítószilárdsága, és rugalmas tulajdonság messzemenően jobb, mint például a butilkaucsuké, így együttesen használható a maximális légzárás, és hőálló képesség eléréséhez.

A Hofstadter műanyag ablakok passzívház ablakai, 2, vagy 3 rétegű hőszigetelt üvegből állnak, valamint a vasalatba épített résszellőzővel biztosítható a helyiség pontos időközönkénti szellőztetése. A Hofstadter passzívház műanyag ablakai 6 kamrás hőhídmentes, ütésálló PVC-ből állnak, valamint hibásműködtetés elleni védelemmel is ellátták.

Műanyag ablak vagy fa ablak? Nehéz kérdés, hát nézzük meg az előnyeit a műanyag ablaknak és a fa ablaknak, majd nézzük meg a hátrányait is.

A műanyag ablakot könnyű takarítani, nem kell lefesteni, a műanyag ablakot nem kell passzítani, nem sérül meg könnyen, olcsóbb, a gyártási ideje rövidebb, a szállításkor kevésbé sérül, a műanyag ablaknak mindegy, hogy esik-e az eső,  hogy süti-e a nap, egyszóval a műanyag ablak igénytelen, gyorsan meg van.

Viszont a műanyag ablaknak nincs természetes hatása, ha már fautánzatú, akkor majdnem a fa ablak árában van, a műanyag ablak még ha igénytelenebb is, kevesebb ideig bírja, mint egy jól karbantartott fa ablak.

A fa ablakot nehéz takarítani, 5-6 évente le kell festeni, passzítani kell időnként,. A fa ablak könnyebben meg tud sérülni, drága, hosszú a gyártási ideje, lehetnek hibái, könnyebben sérülhet szállításkor, a fa ablaknak nem mindegy, hogy esik-e az eső, hogy süti-e a nap, egyszóval a fa ablak macerás, a fa ablakot gondozni kell, viszont természetes a hatása, szép dísze lehet a lakásnak, más az érintése, egy élő anyag a házban, van természetes szellőzése.

Az elmúlt 3-4 évben kezd egyre jobban visszajönni az igény a fa ablakokra, és a műanyag ablak pedig kezd kissé háttérbe szorulni régi fényéhez képest. Azt is tudni kell, hogy a fautánzatú műanyag ablakok már olyan gyönyörűek tudnak lenni, hogy szinte megszólalnak.

Sokszor találkozunk azzal a bemutatótermünkben, hogy a vevők addig nem hiszik el, hogy a bemutatódarab csupán egy fautánzatú műanyag ablak, amíg meg nem fogják többször, és át nem vizsgálják alaposan a fa ablaknak hitt műanyag ablakot.  Aztán mondják végül: tényleg csodálatos ez a műanyag ablak, de hát mégiscsak műanyag ablak.

Kedves bizonytalan vevők, talán segítettünk a választáson, hogy műanyag ablak legyen vagy fa ablak. Ezt csak Önök tudják eldönteni. Előnyei és hátrányai mindkettőnek vannak, a fa ablakoknak is és a műanyag ablakoknak is. Szóval fa ablak vagy műanyag ablak? Remélem segítettünk!

Várjuk a Nyílászáró Centrum bemutatótermében ahol személyesen is megtekinthetik a különbséget a műanyag ablak és a fa ablak között:  1222 Budapest, Nagytétényi út.

Nézzük a nagy vetélytárs a műanyag ablak készítésének folyamatát.  A fa ablakokkal szemben a műanyag ablak nem természetes anyagból készül, ezért sokan nem szeretik. Mégis a térhódítása egyre nagyobb, amit a kedvező árának köszönhet. A Discovery videójából megismerhetjük a műanyag ablak gyártási folyamatát: