Hírek az építőiparból

Follow Me on Twitter

Powered by Tools for Twitter

Fa ablak

Műanyag ablak vagy fa ablak? Nehéz kérdés, hát nézzük meg az előnyeit a műanyag ablaknak és a fa ablaknak, majd nézzük meg a hátrányait is.

A műanyag ablakot könnyű takarítani, nem kell lefesteni, a műanyag ablakot nem kell passzítani, nem sérül meg könnyen, olcsóbb, a gyártási ideje rövidebb, a szállításkor kevésbé sérül, a műanyag ablaknak mindegy, hogy esik-e az eső,  hogy süti-e a nap, egyszóval a műanyag ablak igénytelen, gyorsan meg van.

Viszont a műanyag ablaknak nincs természetes hatása, ha már fautánzatú, akkor majdnem a fa ablak árában van, a műanyag ablak még ha igénytelenebb is, kevesebb ideig bírja, mint egy jól karbantartott fa ablak.

A fa ablakot nehéz takarítani, 5-6 évente le kell festeni, passzítani kell időnként,. A fa ablak könnyebben meg tud sérülni, drága, hosszú a gyártási ideje, lehetnek hibái, könnyebben sérülhet szállításkor, a fa ablaknak nem mindegy, hogy esik-e az eső, hogy süti-e a nap, egyszóval a fa ablak macerás, a fa ablakot gondozni kell, viszont természetes a hatása, szép dísze lehet a lakásnak, más az érintése, egy élő anyag a házban, van természetes szellőzése.

Az elmúlt 3-4 évben kezd egyre jobban visszajönni az igény a fa ablakokra, és a műanyag ablak pedig kezd kissé háttérbe szorulni régi fényéhez képest. Azt is tudni kell, hogy a fautánzatú műanyag ablakok már olyan gyönyörűek tudnak lenni, hogy szinte megszólalnak.

Sokszor találkozunk azzal a bemutatótermünkben, hogy a vevők addig nem hiszik el, hogy a bemutatódarab csupán egy fautánzatú műanyag ablak, amíg meg nem fogják többször, és át nem vizsgálják alaposan a fa ablaknak hitt műanyag ablakot.  Aztán mondják végül: tényleg csodálatos ez a műanyag ablak, de hát mégiscsak műanyag ablak.

Kedves bizonytalan vevők, talán segítettünk a választáson, hogy műanyag ablak legyen vagy fa ablak. Ezt csak Önök tudják eldönteni. Előnyei és hátrányai mindkettőnek vannak, a fa ablakoknak is és a műanyag ablakoknak is. Szóval fa ablak vagy műanyag ablak? Remélem segítettünk!

Várjuk a Nyílászáró Centrum bemutatótermében ahol személyesen is megtekinthetik a különbséget a műanyag ablak és a fa ablak között:  1222 Budapest, Nagytétényi út.

A „T-68”, „T-78” Clímatrend kültéri nyílászárók, hőszigetelt, magas készültségi fokkal forgalomba hozott termékek. A tömörfa kültéri nyílászárók úgynevezett névleges méret kialakításában készülnek. A névleges méret 1-1 cm-rel nagyobb méretet jelent szélességben és magasságban is a tényleges méretnél, így biztosítva a falazás utáni elhelyezhetőséget. A tömörfa kültéri nyílászárók szabvány és egyedi méretben, valamint fokozott hőszigetelést és légzárást biztosító megoldások alkalmazásával készülnek.

A szerkezetek alapanyaga hossztoldott borovi fenyő élfa (I.o. kétoldalt radiális alapanyag). Az alapanyag a szabványos előírásoknak megfelelő nedvességtartalommal kerül feldolgozásra. A gyártmány jellemzője, hogy mind a tok, mind a szárny rétegragasztással készül, mely megoldás az utólagos deformációkat nagymértékben csökkenti. A tok és a szárny alkatrészei kettős ollós csapozással kerülnek összeépítésre. A vastagságtoldáshoz, és az ollós kötésekhez alkalmazott ragasztó, D3 minősítésű speciális Vinil vizes diszperziós faipari ragasztó.

A tömörfa kültéri nyílászárók megfelelő működését és jó légzárását korszerű, több ponton záródó ROTO vasalatok biztosítják. A bejárati ajtók 16-os átmérőjű 3 dimenziós becsavarozható ajtópánttal készülnek.

A vasalatok a tokon és a szárnyon, az erre a célra kimunkált profilokban kerülnek felszerelésre, csavarozott kötéssel. A vasalatok állíthatósága lehetővé teszi a légcsere kívánt szabályozását.

Az ablakokra ún. szoknyás vízvető kerül elhelyezésre (lazúrfestett kivitel esetén szárnytakaró profil is), mely a lecsapódó víz elvezetésére szolgál.

A gyártási technológia során a tömörfa kültéri nyílászárók natúr kivitelben készülnek, lehetőséget biztosítva ezzel a lazúros, vagy fedő felületkezelésre is, melyek legalább egyszeres felvitele szükséges a beépítés előtt.

A fokozott légzárás eléréséért a tagozati kialakítás, a tok és a szárny közötti hármas ütközéssel készül. A középső ütközésnél tömítő gumiprofil (egyszeres ill. kétszeres) kerül gyárilag beépítésre.

Az ablakok és erkélyajtók üveggel ellátott állapotban kerülnek forgalomba, mely a termék típusától függően különböző hőszigetelésű értékkel rendelkezik. A bejárati ajtók fabetétei is hőszigeteltek, ami azt jelenti, hogy a két fabetét közé expandiált polisztirol kemény hab kerül. Az így kapott szerkezet 20-10-20 mm, melyből 20-20 mm a fabetét, 10 mm pedig a polisztirol hab.

Az üvegezés során, az üveget a szárnyon kialakított aljazásban helyezik el, és kiékeléssel biztosítják az elmozdulás ellen. Az ablakszárny és az üveg közötti rugalmas kapcsolatot, valamint a vízmentes záródást az előtétszalag és a szilikon alapú rugalmas tömítő biztosítja. A szárny belső oldalán üvegbeszegező léc rögzíti az üveget, mely szintén szilikonnal kerül tömítésre. Ennek szükségességét a lecsapódó lakáspára szakszerű elvezetése teszi indokolttá.

Az így készre gyártott termékek műanyag fóliába csomagolva kerülnek forgalomba, mely a mechanikai sérülésektől illetve a nedvességtől megvédi a beépítésig.
A forgalomba hozott termék tartozékaként szerelvénycsomagot biztosítunk, mely tartalmazza a kilincset (eloxált F2 kivitelű) a csavarokkal együtt, valamint a vásárlói tájékoztatót és a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot.

Fa alu ablak és ajtó rendszereink a Uw =  0,66W/m2K értékkel a passzívház építéséhez kötött magas követelményeknek is eleget tesznek.  Az fa alumínium ablak és ajtó rendszereink kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek az FCKW-mentes szigetelőhabnak és az alapként háromrétegű Uw =  0,60W/m2K értékkel rendelkező üvegnek köszönhetően. A Josko fa alu ablak és ajtó rendszereinket az ausztriai székhelyű darmstadti Passzívház Intézet is elismerte, mint a passzívházak számára fejlesztett optimális megoldást. Az AG. Fenster Group kínálatában hat különböző fa alumínium ablakrendszerből választhat, a RAL skála összes színében

A Hofstadter Kft nevéhez méltóan elsősorban prémium kategóriás fa ablakokkal látja el a haza piacot. Ebben a szegmensben egyértelműen piacvezető cég prémium fa nyílászárói minden minbőségi követelménynek maximálisan megfelel. A Prémium kategóriás fa ablakok jellemzői:

  • alapanyaguk vetemedésmentes három ill. négyrétegben ragasztott minőségi faanyag
  • toldott vagy toldásmentes kivitelben készülhetnek, UV álló 4 rétegű vizesbázisú felületkezeléssel ellátva
  • tok/szárny vastagság 78/78 mm
  • MACO alapbiztonsági vasalat résszellőztetési funkcióvalbiztosítja a tökéletes zárást, hibás működtetés elleni védelemel ellátva
  • 2 rétegű (4-16Arg-4UltraN) hőszigetelt üveg vagy 3 rétegű (4-12Arg-4-12Arg-4UltraN) hőszigetelt üvegválasztható.

Amennyiben minőségi fa ablak szükséges Önnek, nem is kérdéses, hogy meg kell tekintenie ezeket a nagyszerű nyílászárókat!

A prémium kategóriás kültéri fa nyílászárók első osztályú fa és/vagy alumínium borítású fa szerkezetek lehetnek elsősorban.

A prémium kategóriás ajtó és ablak legfontosabb jellemzői:

  • hossztoldás nélküli, 3 rétegben rétegragasztott szerkezetekből készül
  • alapanyaga hibakiejtett, csomómentes borovi, luc vagy vörösfenyő
  • üvegezésére jellemző a különleges 3 rétegű hőszigetelő üveg k=0,7W/m2K, melynek kiosztása 4-10-4-10-4 mm-es üvegrendszerrel biztosított, valamint a 4 mm-es külső fémoxid bevonatos, 2×10 mm légrés Argon-gázzal töltve, és 2×4 mm-es float üveg belül
  • Alumínium vízvető és MACO MULTI-MATIC körbefutó, több ponton záródó vasalatrendszerrel készülhet

A prémium kategóriás ajtó és ablak kivitelezését tekintve lehet bukó, oldalt nyíló, bukó-nyíló, toló, emelő-toló szerkezetek. A beltéri ajtók utólag szerelhető tokkal, tömörfából készülnek

Köszöntök mindenkit a FA AJTÓ ABLAK portálon.

Célunk egy folyamatosan bővülő és mindenre kiterjedő információs portál létrehozása és üzemeltetése, ahol a Magyar nyílászáró piacon szereplő FA nyílászárókat mutatjuk be látogatóinknak.

A feladat nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Az biztos hogy megtalálhatók lesznek itt a fa bejárati ajtók, a fa ablakok, a fa nyílászárók.

Ha bármikor úgy érzi valami, vagy valaki hiányzik erről a portálról csak jelezze nekünk. Kellemes időtöltést és hasznos böngészést kíván a portál szerkesztősége.

2010.Április. 22.